Podle Policie má velká část lidí zkušenost s trestnou činností na internetu. Stále více lidí se stává oběťmi podvodu, které jsou stále propracovanější. Podvodníci umí využívat internet ve svůj prospěch, a tak roste počet lidí, kteří přišli o peníze třeba kvůli tomu že klikli kam neměli. Je důležité se chovat na internetu obezřetně, a prověřovat si s kým jednáte. Nebuďte slepě důvěřiví, a neklikejte na všechno co vám kdo nařídí a pošle.

zatčený muž

Jedním z posledních velkých problémů ze strany podvodníků se staly falešné e-shopy a weby dopravců. Stačí si neověřit kde chcete nakupovat a komu zadáte své údaje k platební kartě. Během pouhých pár minut budete mít zcela vybílený účet. Nové možnosti, které mohou podvodníci využívat, neznamenají, že se s nimi nesetkáte i jinak. Stálicí mezi podvody je neoprávněné obohacení. Podstatou tohoto přečinu nebo zločinu je situace, kdy předem někomu pošlete peníze za zboží, které vám druhá strana nikdy nedodá.

Neoprávněné obohacení je poměrně rozšířené na různých bazarech. Děje se nejen anonymně, ale dokonce i jmenovitě. Typické jsou tyto podvody pro inzerci na sociálních sítích, kdy někdo něco nabídne, druhá strana má zájem a pošle předem peníze, ale zboží se nikdy nedočká. Dojde k tomu, že prodávající si ponechá jak zboží, tak vaše peníze. Tím dochází k neoprávněnému obohacení, které můžete řešit nejen v občanskoprávní rovině, ale i v trestněprávní.

peníze dolary

Trestní oznámení na neoprávněné obohacení je velice účinná cesta, jak se pokusit domoct svých peněz zpět. Stačí si vzít všechny důkazy které máte k dispozici a zajít na Policii. Trestní oznámení lze podat i online, ale vždycky je lepší zajít na služebnu osobně. Díky tomu budete mít větší šanci že podvodník bude potrestaný. Podvedených je většinou více, a když se škoda sečte, trest bude pro takového podvodníka vyšší.